Prečo kompostovať? Aj rastlinky potrebujú kvalitnú stravu
Je tu jar a s ňou sa rozbiehajú aj záhradné práce. Rovnako ako človek, aj naše rastlinky potrebujú kvalitnú stravu. Aby sme im zabezpečili potrebné živiny pre ďalší rast, používame rôzne hnojivá v závislosti druhu rastlinky, ale ruku na srdce, čo môže byť kvalitnejšie ako vlastnoručne vyrobený domáci kompost? Presne viem, ako a čím rastlinky „živím“ a viem, že je zaručené prírodný.
Ako s ľahkosťou na domáce kompostovanie nám poradí Ing. Katarína Tvrdoňová. Katka pracuje na pozícii Manažér procesov v spoločnosti FCC Slovensko. Študovala na Agronomickej fakulte Mendelovej univerzity v Brne program Technika a management odpadového hospodárstva a spolupracovala na výskume analýzy skladby gastronomického odpadu s možnosťami jeho využitia. Katka nám poradí ako začať s vlastným kompostovaním.
V obchodoch dostať rôzne záhradné hnojivá, ktoré sú určené pre rôzne druhy rastlín. Prečo by som mala začať kompostovať, aké výhody mi prinesie domáci kompost?
Kompostovanie je jedným z prvkov cirkulárnej ekonomiky, ktorý nám aj z pohľadu jedinej domácnosti preukáže svoju funkčnosť. Keď začnete vytvárať kompost z odpadov vyprodukovaných v domácnosti, znížite produkciu vlastných odpadov, a tým odbremeníte komunálny odpad. Zároveň si dokážete sami vytvoriť výživnú zložku pre rastliny, ktoré pestujete. Viete si priamo z vášho vyprodukovaného odpadu vytvoriť niečo užitočné a zároveň šetríte náklady za nákup záhradných hnojív v obchodoch.
Pri domácom kompostovaní si môžeme uvedomiť aj zníženie negatívneho vplyvu na ovzdušie, ktorý je spôsobený dopravou. Kým je kompost pripravený na predaj a vašu cestu do záhradníctva, musí prísť pri zbere biologického odpadu vozidlo po odpad, prepraviť ho na miesto spracovania a odtiaľ na balenie a do miest predaja. Pri domácom kompostovaní ostáva odpad stále na jednom mieste, bez emisii.
Ako začať s kompostovaním, na čo si dať pozor počas tohto procesu? Na základe čoho sa rozhodnem, kam umiestnim kompostér?
Na začiatku je dôležité rozhodnúť sa pre správny spôsob kompostovania. Existuje viacero možností. V prípade rodinných domov sú najvhodnejšie záhradné kompostéry, ktoré majú dostatočný objem na biologicky rozložiteľné odpady zo záhrady aj z kuchyne. Môžeme kompostovať odpad aj v interiéri využitím elektrických kompostérov alebo vermikompostérov - kompost vytvárate starostlivosťou o špeciálny druh dážďoviek.
Výber spôsobu kompostovania môže byť individuálny pre každú domácnosť. Najvhodnejšími faktormi vplývajúcimi na rozhodovanie je objem a skladba vami vyprodukovaného biologicky rozložiteľného odpadu.
Najvhodnejšie umiestnenie kompostéra v prípade záhradných kompostérov je na priepustnú pôdu do tieňa z dôvodu zníženia okolitých vplyvov na vlhkosť kompostu. Pri bytových kompostéroch je rozhodnutie o tom či bude kompostér umiestnený vonku alebo vnútri na vás, v každom prípade by však mal byť umiestnený v tieni. Pri jeho umiestnení na balkóne, treba počítať s tým, že kompostovanie nebude možné realizovať v zimných mesiacoch.
Čo patrí do kompostu a čo tam naopak nepatrí?
Všeobecne je pre každý kompost dôležitý základný ukazovateľ – pomer uhlíka a dusíka. Vhodným pomerom surovinovej skladby pri zakladaní kompostu je pomer uhlíka k dusíku 30:1. Ako uhlíkaté materiály môžeme do kompostu použiť drevnaté časti (piliny, lístie alebo konáriky). Dusíkaté suroviny sú materiály s rýchlym rozkladom a vysokým obsahom živín. Ako dusíkatú zložku kompostu používame najčastejšie odpady z kuchyne, teda šupky z ovocia zeleniny.
Každý zo spôsobov kompostovania má svoje podmienky na zloženie a obsah kompostu. Napríklad pri záhradnom kompostéri alebo pri vermikompostovaní je nežiadúce dávať doň biologické odpady so živočíšnou zložkou. V elektrických kompostéroch môžu byť spracovávané aj takéto odpady.
Pri zakúpení ktorékoľvek typu kompostéra dostanete návod, resp. informácie o vhodnej skladbe odpadov, ktoré do neho patria, mnohé informácie však nájdete aj na internete.
Aké sú základné princípy kompostovania, aké pravidlá treba dodržiavať a čomu sa vyhnúť? Aký je návod na získanie kvalitného kompostu?
O troch zo základných pravidlách sme si už povedali, sú nimi výber správneho typu a umiestnenia kompostéru a vkladanie správnej skladby spracovávaných odpadov. Ďalším pravidlom je veľkosť materiálu, ktorý chceme kompostovať. Aj tu platí pravidlo rozdielnych podmienok pri rôznych typoch kompostovania. Vo všeobecnosti však platí, že čím menšie budú jednotlivé častice, tým rýchlejšie sa vytvorí kompost. Ja pri ukladaní odpadu do kompostu používam „pravidlo palca“ - materiál nemôže byť nikdy väčší ako môj palec na ruke.
Správna vlhkosť je ďalšou podmienkou na získanie kvalitného kompostu. Vlhkosť je pre výrobu kompostu nevyhnutná. Musíme však dávať pozor, aby sme to s ňou neprehnali. Vieme ju veľmi jednoducho stabilizovať umiestnením kompostéra na suchom mieste v tieni alebo primiešaním pilín a iných savých materiálov. Ak je kompost skôr suchý, nebojte sa ho pokropovať vodou.
V neposlednom rade je pre kompost dôležitý aj dostatočný prívod vzduchu. Celý proces kompostovania je založený na aeróbnom princípe, rozklade biologickej zložky za prístupu vzduchu. Pri nákupe kompostéra si môžete všimnúť jeho perforovanú štruktúru, čo znamená, že o splnenie tejto podmienky sa postaral už výrobca.
Aký je rozdiel medzi kompostovaním v byte a v záhrade?
Základným rozdielom je objem kompostovaného odpadu. Pri kompostovaní v záhrade máte možnosť spracovávať všetky odpady zo záhrady - pokosenú trávu, opadané lístie, konáre zo stromov a podobne. Pri bytových kompostéroch sa uvažuje o spracovávaní odpadu z kuchyne, prípadne z izbových rastlín, pričom objem odpadu je v porovnaní zo záhradami podstatne menší.
Aktuálne sa aj na sídliskách zbiera biologicky rozložiteľný odpad. Čo by ste poradili ľuďom pri tomto zbere? Kam putuje tento odpad?
V prvom rade by mal mať každý zodpovedný občan záujem, aby mohol byť takto zbieraný odpad ďalej materiálovo zhodnotený v priemyselných kompostárňach. Zo svojej pozície to vieme dosiahnuť tak, že do odpadu budeme vyhadzovať iba biologicky rozložiteľné odpady podľa inštrukcie obce alebo zberovej spoločnosti. Rovnako ako pri kompostovaní v domácnostiach, aj veľké zariadenia na spracovávanie bio odpadu môžu byť vybudované na základe rôznych princípov, pričom skladba vstupných materiálov sa môže odlišovať.
Priemyselné kompostárne sa snažia, aby čo najmenej zaťažovali požiadavkami na skladbu odpadu občanov. Aktuálne sú na Slovensku najčastejšie možnosti spracovania takéhoto odpadu vo veľkých kompostárňach alebo bioplynových staniciach. Keďže sa dopyt po zariadeniach na spracovanie bioodpadu neustále zvyšuje, odpadové spoločnosti stále pracujú na nových projektoch a spôsoboch najvhodnejšieho spracovávania tohto odpadu.
Ak by som sa rozhodla, že si chcem kúpiť kompost, kde ho nájdem?
Kompost je bežne dostupný tovar v záhradníctvach, pre mňa má však väčšiu hodnotu kompost kupovaný priamo v zariadeniach, ktoré ho vyrábajú. Tieto komposty majú pridanú hodnotu - sú vytvorené z biologických odpadov vyprodukovaných na Slovensku. Pri kompostoch v klasických odchodoch tento pôvod nie je známy. Všetky voľne predajné komposty podliehajú certifikácii, takže sa nemusíte báť , že by ste použili nesprávne spracovaný kompost.
Čo by ste na záver odkázali ľuďom, ktorí sa rozhodnú pre domáce kompostovanie?
Domáce kompostovanie je z môjho pohľadu voľnočasový koníček a starostlivosť o neho vám zaberie niekoľko minút denne. Je dôležité si premyslieť či na to budete mať priestor popri iných povinnostiach. V každom prípade je domáce kompostovanie skvelé rozhodnutie. Možno sa vám bude pri prvej zakládke zdať, že je to hotová veda, ale netreba sa obávať, veľmi rýchlo si to osvojíte. Ide o prirodzený proces prírody, ktorý si vyžaduje len trochu starostlivosti, za ktorú sa vám odvďačí kvalitnou a dôležitou výživou rastlín a plodín.
Aj keď si kompost môžete veľmi jednoducho kúpiť, pocit že Vaše rastlinky a pôdu môžete vyživovať svojpomocne vyrobeným domácim kompostom je na nezaplatenie. Presne pri tejto činnosti sa uzatvára pomyselný kruh cirkulárnej ekonomiky. Z vašich rastlín a plodov vznikne ďalší odpad, ktorý môžete dokola používať pre vyživovanie.